browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Bezienswaardigheden

Jezuïetenkerk in Buren

De Jezuïetenkerk is een barokkerk die uniek is voor deze streek. Ze werd in 1773 door de Jezuïetenorde vlakbij het Jezuïetencollege gebouwd. Het Jezuïetencollege werd in 1717 – 1728 op initiatief van edelman Moritz van Büren opgericht.
Hier was onder meer de grote Westfaalse bouwmeester Johann Conrad Schlaun aan het werk. De bouwstijl van dit waardevolle sacrale bouwwerk bestaat echter alleen aan de voorgevel uit barok, aan de binnenkant zijn er zuivere rococostijlelementen terug te vinden. De houten deuren van de zijbeuken zijn versierd met prachtig handwerk. Bijzonder indrukwekkend zijn de afbeeldingen op de daken van de kerkgewelven. Deze beelden een levensfase uit, uit het leven van Moeder Maria (Immaculata).

Het fijne, pastelkleurige stucwerk en de indrukwekkende schilderijen vormen een harmonisch samenspel. Uw bezoek wordt compleet bij het zien van de schilderijen en werken van Josef Gregor Winck.

Paderborn

Paderborn ligt niet alleen geografisch gezien in het midden van het Paderborner Land, de universiteitsstad met 145 000 inwoners is ook het economisch en cultureel centrum van een gebied, dat ver over de grenzen van het Paderborner Land reikt. Dankzij de pijlsnelle ontwikkeling in de laatste decennia, is Paderborn vandaag een levendige, maar zeker nog overzichtelijke grootstad met een hoge levensstandaard en veel ontspanningsmogelijkheden. Als u Paderborn voor het eerst bezoekt, wordt u aangenaam verrast door de aantrekkelijke binnenstad met haar talrijke bezienwaardigheden, haar romantische steegjes, de mooie voetgangerszone en de 200 bronnen van de Pader, de kortste rivier van Duitsland.

Arolsen

Arolsen werd in 1131 voor het eerst vermeld als kerkdorp rondom een augustinessenklooster. Gedurende de Reformatie werd het klooster geseculariseerd (1526) en werd het residentie van de graven van Waldeck. Schloss Arolsen stamt uit het begin van de achttiende eeuw. Van 1655 tot 1918 was Arolsen residentiestad van het vorstendom Waldeck(-Pyrmont), daarna tot 1929 hoofdstad van de Vrijstaat Waldeck.

Arolsen was ook een garnizoensstad, op de Belgischer Platz herinnert een bord eraan, dat er daar een kazerne stond sedert 1871 en sinds 1952 gebruikt werd door het Belgisch Leger. In 1994 verlieten de Eerste Jagers te Paard de stad, evenals een afdeling Logistiek en de 14de Cie Gevechtsgenie. Een deel van de gebouwen staat er nog, de rest is opgegaan in een shoppingcenter.

In Bad Arolsen is de International Tracing Service gevestigd, aan de Grosse Allee 5-9. Hun archief bevat gegevens over meer dan 17 miljoen nazislachtoffers. Het Rode Kruis maakte gebruik van de gegevens bij het opsporen van vermisten van de Tweede Wereldoorlog. Het archief werd op 30 april 2008 opengesteld voor het publiek

Klooster in Dalheim

Het klooster in Dalheim is binnen loopafstand bereikbaar (ongeveer 6 kilometer).

Een middeleeuws vrouwenklooster, een Augustiner kanunnikenklooster, het Barokke bloeitijdperk, Pruisische Staatsdomeinen, landgoederen – na 550 jaar bewogen geschiedenis is het klooster Dalheim in een nieuwe tijdperk beland. Tegenwoordig herbergt het een voor Duitsland uniek museum voor kloosterlijke cultuurgeschiedenis. Betekenisvolle en waardevolle exponenten hebben hun plek gevonden in het bijna volledig behouden kloostergebouw, waar tot nu toe de indrukwekkende kracht en rust bewaard is gebleven.

Met zijn gotische kruisgang, de ca. 2000 m² omvattende kloostertuinen en de nieuw ingerichte tentoonstellingsruimtes is de stichting klooster Dalheim LWLLandesmuseum een bijzondere plek om de fascinerende rijkdom van de kloostercultuur te ontdekken. Daarbij rekenen we niet alleen de „Ora et labora“ (latijn voor bidden en werken), maar ook de muziek, het theater, het eten en drinken, de waardevolle kunstschatten en de bouw-, boekdruk- en tuinkunst. Permanente en afwisselende tentoonstellingen laten zien hoe de kloosters de ontwikkeling van Europa door de eeuwen heen beïnvloed hebben, hoe ze naast hun vergaande betekenis als religieuze centra en bemiddelaars van het christelijke geloof ook invloed hadden op de ontwikkeling van het onderzoek, de kunst en de wetenschappelijke ontwikkeling van de hele regio.